неделя, 15 декември 2013 г.

ЧЕТИРИ НЕВЕРОЯТНИ ДНИ В РИМ

ДЕН ЧЕТВЪРТИ 

Дойде и последният ден от нашата пешеходна обиколка из Рим - 29 ноември 2013 година . А оставаха още толкова много неща за гледане ... Сутринта отидохме в Музеите на Ватикана . 


Трябваше да се примирим с факта , че всичко не може да се види и ще трябва да се гледа избирателно . Първо трябваше да намерим "Сикстинската капела " - гениалното творение на Микеланджело Буонароти . 


После тръгнахме по залите и обикаляхме до обяд . Няма нещо , за което да кажеш , че не е красиво . 




Тавани , витражи , вази , вратички на шкафове и т. н. ... Снимането беше забранено само в "Сикстинската капeла" . Сетихме се , че не сме видели "Залата на Рафаело" и се върнахме отново , но трябваше да минем отново през "Сикстинската капела " , тъй че я видяхме два пъти .




Обикаляйки открихме и "Пинакотеката на Ватикан".
Там е събран цветът на световното изкуство . Има отделна зала с православно изкуство . От гръцкия остров "Кефалония " е пренесен цял позлатен иконостас , има и български икони , но са определени като руски ... 


След Ватиканските музеи ни трябваше глътка въздух , за да дойда вихърът от впечатления на мястото си .


Следобедът беше посветен на "Колизея " - може би най-култовото място на Древен Рим . 


"Колизеят" е наистина грандиозен строеж , но е зареден с толкова много смърт ... Смърт , която е била предназначена за удоволствие на богатите римляни . Затова след възвишеното изкуство на Ватиканските музеи , "Колизият" , колкото и велик малко бледнее . Базиликата" San Giovanni in Laterano" е построена по нареждане на император Константин .


 Бронзовите врати били взети от Курията на Римския Форум на папа Александър VII . Святата врата се отваря само в юбилейни години . Вярващите се молят пред нея и после хващат крачето на младенеца , подобно на крачето на папата в базиликата "Свети Петър" .


Базиликата "Свети Йоан в Латеране" е втората по големина папска базилика след Свети Петър. Над папския олтар в сребърни съдове се пазят главите на Свети Петър и Павел.
Като венец на днешния ден остана базиликата" Santa Maria Maggore" . Това е най-голямата църква в Рим посветена на Дева Мария . За нейното построяване има следната история : През една лятна нощ на далечната 352 година на папа Либерий и на богатия римлянин Джовани Патрицио Девата се явява в съня им и им казва да се построи църква на мястото , където на следващия ден ще падне сняг . "Санта Мария Маджоре" е една от четирите папски  базилики в Рим  и наистина е грандиозна . Строежът и завършва към 440 година , по времето на папа Сикс III  ,но много пъти е преустроявана . Тук българската следа е тази , че през 868 година за първи път в историята на Църквата Светите братя Кирил и Методий отслужват литургия на славянски език . За пръв път папа Адриан II освещава книгите на Светите  солунски братя и по този начин признава славянския език за равнопоставен заедно с гръцкия и латинския .

                                               15 декември 2013 

Няма коментари:

Публикуване на коментар