събота, 9 август 2014 г.

"КЕСЪНЪМ" ЗНАЧИ БЛАГОДАРЯ



 Почти 24 часа път за да стигна до столицата на Маджария - Будапеща ... И първата дума на унгарски , която научавам е "кесънъм" . В Будапеща всичко е стил и изисканост . 


 Минаваме покрай хотел "Гелерт " , където са едни от най хубавите минерални бани от 1918 , а от 1927 има и басейн с изкуствени вълни .


 Наблизо е и крайъгълният камък на Унгария /крайно вляво/ , от който се измерват километрите до всяка една точка на страната , тоест това е нулевият километър на Унгария .


И унгарците са били 150 години под турско робство , но когато Отец Паисий пише в Хиляндарския манастир "История Славяноболгарская" , в Будапеща откриват своя "Технически университет".

Хълмът "Гелерт" , наречен в чест  на епископ Гелерт пратен от папата да покръсти унгарците  и който през 1046 езичниците бутнали затворен в бъчва с пирони в Дунава, е любимо място за разходка , защото от тук се откриват най-хубавите панорамни гледки към унгарската столица . 




 Всички големи столици са построени на реки , а Будапеща е около двата бряга на река Дунав . Буда е името на по-големия брат на Атила и е възприет за име на града оформил се от дясната страна на реката /на снимката отляво / , там е характерният силует на "Будайската крепост" . Там се намира и Кралският дворец от XIII век .
Първият постоянен мост за връзка между Буда и Пеща е построен благодарение на граф Ищтван Сечени и е построен от 1839 до 1849 по проект на Уйлям Терней . Тогава е бил един от най-модерните мостове в Европа . Днес той е една от главните туристически забележителности на унгарската столица , украсен е с лъвове .
През 1896 в Будапеща е построено най-модерно за времето си метро , преди лондонското ,  то било дори електрифицирано . И понеже Будапеща все се равнявала по Лондон , построили и Виенско колело , което сега наричат "окото на Пеща" .

 Първи турците построяват на хълма "Гелерт" малка крепост , която австрийците през 1848/1849 за да сплащат унгарците в техните освободителни борби построяват "Цитаделата" . До нея днес се издига "Паметникът на освобождението" - 36 метрова скулптурна група изградена през 1947 , в центъра е женска фигура издигнала високо палмовото клонче на победата , тя се вижда чудесно от всички точки на Будапеща .


 После слизаме към едни от основните забележителности на унгарската столица - "Рибарските кули" и църквата "Матияш". "Рибарските кули" са построени през 1899 - 1905 по проект на Фридеш Фулек в неоромански стил .


Църквата "Свети Матияш" се нарича още Света Богородица и е строена от XIII до XIX век . В нея са коронясвани унгарските крале . Турците превръщат църквата в джамия , но по-късно минарето е разрушено и от 1874 до 1896 е построена огромната камбанария. Под ръководството на архитект Фридеш Шулек църквата е преустроена в неоготически стил .


Паметникът на Свети Ищван , смятан за баща на нацията с короната на унгарските крале . Кръстът върху короната е леко наклонен . Според легендата короната паднала от главата на младия крал , докато бил преследван от езичниците .



 Фигурата на Богородица , пазителката от чумата е над главния вход . Интересно на гърба на църквата "Света Богородица" е построен суперлуксозният хотел "Хилтън"...




 Отиваме към цетралната част на Будапеща и по пътя има красиви сгради , стилни и спретнати . 
                                   
 Минаваме и покрай "Къщата на терора" - музей на унгарската съпротива срещу комунистическия период .

И след това покрай бисерът на булевард "Андраши" - Националната опера построена от 1875 до 1884  по проект на Миклош Ибл . 
Завиваме към Градския парк на Будапеща и Музеят на изящните изкуства , "Паметникът на Милениума" на "Площадът на героите "и Националната художествена галерия .

"Паметникът на милениума" е посветен на историята на Унгария , там са статуите на унгарските крале и вождовете от Трансилвания . Послучай милениума от основаването на унгарската държава през 1896 година освен този паметник са построени първото метро на Европа , Музеят на изящните изкуства , Площадът на героите и култовата за Будапеща сграда на Парламента .
В Музеят на изящните изкуства в момента имаше изложба на Толуз Лотрег .
Сградата на Музея за изящни изкуства е построена също за Милениума на унгарската държава през 1885 по проект на Шилиданц и Херцог , които са и архитекти на целия Площад на героите .
И за "черешка на тортата" ни очакваше разходка с корабче по река Дунав - този син път на Европа . Сега видяхме от водата отново "Будайската крепост .
и величественият Парламент на Унгария , който се вижда най-добре от Дунава .

Парламентът е строен 17 години  от 1885 до 1902 в чест на Милиниума и тогава е била най-голямата сграда на парламент в света .
Разходката с корабче беше озвучена от "На хубавия син Дунав" от Йохан Щраус , и ако това не е стил ...Апропо , ако не знаете валсът е написан от Щраус точно за река Дунав , когато тя  протича през Будапеща .

9 август 2014 година .

Няма коментари:

Публикуване на коментар