вторник, 17 август 2010 г.

КЪМ БОГА ...

   Навярно така Волен Сидеров желае да бъде прекръстен връх "Мусалла"  , защото името на най-високия връх на Балканския полуостров в превод значи "към бога"...Резултатът от тази "акция" са окипазените с грозни надписи скали по пътеката към върха . Защо най-високият ни планински връх се оказа винаги в центъра на политическите интриги на "царски особи" и лъжливи националисти ?! Наистина името "Мусалла" е турско , но нали върхът е наш български и се фъчкаме , че сме страната с най-високия връх на полуострова ...

 Качих връх "Мусала" отново след пет години ... Не крия , че съм доволен от себе си , но не страдам от излишно самочувствие ! Че "Мусала" го катерят и шестгодишни деца , но не мъкнат огромна тридесеткилограмова раница , нито им тежат килограмите , нито .... годинките . Но стига за това , важното е че природата е дива и очарователна ...

 Каскадата от върхове : "Дено", "Иречек" ,"Трионите" води погледа към най-високия - "Му-са-ла" ! Нашата българска гордост ! Че то  много малко неща ни останаха за хвалба !? Гърците , колкото и камъни да трупат на техния "Митикас" не могат да надминат нашата божествена пирамида !


 Обратното отражение на "Иречек"  във водите на езерото е страшно живописно ...


Въпреки многото туристи , решили да изкачат върха , все още природата из района е чиста.


По нагоре започва да се открива и просторна гледка към самата "Мусала".

Вижда се и върхът на синята ламаринена шатра на заслона "Леденото езеро". На разсъмване слънцето огрява само най-високото чело на върха , който се обагря в бакърено .

Две диви козички си правят сутрешния "джогинг" по стръмните скали под метеорологичната
станция .


Изкачването на върха "за закуска" е най-доброто решение ...Здраво ръкостискане с дежурния метеоролог и невероятната гледка към безкрайните простори на великата рилска пустиня .

 От върха се виждат "Родопите" , "Пирин" , който се крие в мъглата , а легендите говорят , че се вижда дори "Бяло море" !

Наздравица с ароматен планински чай и отново по пътеките ...

17 август 2010 година

Няма коментари:

Публикуване на коментар