четвъртък, 26 юли 2018 г.

ЗА СЪРЦАТА , ЩО СЕ ЛЮБЯТ ...

Lago di Como от въздуха .
"Ако имаш сърце и една риза , продай я и отиди да видиш езерото лаго Маджоре  "  ...

Това не съм го измислил  аз  , а самият Стендал , и въпреки че той го е казал за Lago Magiore , то се отнася и за Lago di Como .  
Да ви кажа направо , изобщо не хванах вяра на тази сентенция , но винаги има едно "но" , което ни води на
 път . А човекът е най-истински , когато е на път и когато е готов за нови предизвикателства .

 Езерото Como има формата на обърнато игрек , с два ръкава и според информацията е най-дълбокото в Европа след Охридското . Град Комо е в най-южната част на голямото алпийско езеро . Той е невероятно романтичен , особено пристанището с лодките и лебедите ...

 По бреговете на  Lago di Como от древни времена се е развивала духовността  свободолюбието и непримиримостта срещу всякаква власт . Тук са родени известните Плиний Стари и Плиний Млади , папа Инокентий XI и известият в цял свят физик Александро Волта  . В  Como е най-старият печатен център в Италия , свързан с името на Свети Абондио в катедралата Cant 
Fidelio в подножието на Алпите с най-висок връх 2160 м н. в. 

Недалече от живописното пристанище на Комо в планинското селце Брунате се намира едно култово и свидно за всеки българин място .

Тук в далечната 1912 година е намерил кончината си големият български поет Пенчо СЛАВЕЙКОВ . Издъхнал е през юни 1912 година във вила Белависта . 

Сега на фасадата ѝ има барелеф на поета с доста трагична съдба . Наблизо е и катедралата " Свети апостоли Петър и Павел " , в която Славейков е опят .


 А в двора на местната библиотека нашите сънародници са издигнали бюст - паметник на Пенчо Славейков - единственият български поет предложен за нобелов лауреат .

 Негов спътник до последния му час е Мара Белчева . Това е безрезервно влюбената жена , жената която доброволно , безропотно ,  с много нежност изцяло се посвещава на П. Славейков , който смята за велик учител , водач , Бог ...
Мара Белчева е тази , която взема от банката голям заем , продава жилището си , за да имат средства за живеене и да може Славейков да се лекува в европейските болници .
За нея са написани и великолепните стихове "Неразделни", станали по-късно и любим шлагер за всички българи ...
"  За сърцата що се , любят и смъртта не е раздяла " ...


19 юлий лето 2018 - то

Няма коментари:

Публикуване на коментар