четвъртък, 6 май 2010 г.

ГЛЪТКА ПЛАНИНСКИ ВЪЗДУХ

Ходили ли сте скоро в Алтън Тетевен ? Ако не сте и искате да избягате от скуката и праха на делника , стягайте раниците ... Тетевен и околностите му ще ви очароват и заредят с нова енергия . Ако някой ми бе казал , че този планински град ще ме омая толкова много и ще пожелая отново и отново да се връщам в него , нямаше да му повярвам ...
Тетевен е разположен в Централен Балкан , на двата бряга на чистата планинска река Бели Вит . Обграден е от стръмен венец от склонове и върхове . На няколко километра от него е планинският курорт "Рибарица " - зелен и свеж . А в околностите на Рибарица е местността "Костина " - лобното място на войводата Георги Бенковски .
Регионалният исторически музей е интересен и богат , включен е в Стоте туристически обекти на България под номер 32 .
И в самия Тетевен има какво да се види . Интересна е черквата в центъра на града .А срещу нея е една от малкото оцелели след големия пожар възрожденски къщи . Тя е превърната в механа , където можете да дегустирате местната тетевенска сливова , което казват , че е по-добра и от прочутата троянска сливова .


През злокобната 1801 година Алтън Тетевен е разграбен и опожарен от кърджалиите . Днес са оцелели много малко къщи от онова време . Много интересна е Бобевата къща в източния край на града .



В една от живописните гънки на планината , под връх Острич се намира и оцелелият по чудо и по божия промисъл манастир "Свети Пророк Илия " . Манастирът е изиграл огромна роля след пожара . С укритите скъпоценни книги от монасите манастирът играе ролята на духовно средище в Тетевенска община . В Тетевенския край е и друг важен за България манастир - "Гложенският манастир ".






Тетевен завинаги ще остане в сърцето ми със своята зелена красота , планински свеж въздух , със своите водопади , черкви , манастири и върхове .




6 май 2010 година





Няма коментари:

Публикуване на коментар