петък, 14 май 2010 г.

ЗА ЛЮБОВТА , КОЯТО ПРЕОБРАЗЯВА

За двореца на румънската кралица в Балчик е писано толкова много , че едва ли ще кажа нещо ново и съществено , но не мога да не споделя своите прекрасни впечатления .
Когато младата кралица Мария , шотландка по произход , се оженва по политически причини , а не по любов , че коя кралска особа се жени по любов , за крал Фердинад Румънски град Балчик е в пределите на Румъния .
Легендата разказва , че при една обиколка на кралицата из този край през 1924 година тя била очарована от първичната красота на този бял варовиков залив , отворен на юг към Евсиноград и Варна . Шепотът на тревите , ароматът на полските цветя , плисъкът на водните колелета на старинните мелници покрай брега се запечатали завинаги в съзнанието и . Животът в кралския двор не и понасял и тя решила да превърне приказния залив на Балчик в своя лятна резиденция . Земите в региона са изкупени и започва строежът на двореца "Тихото гнездо ". Наети са архитекти от Италия - Августино и Америго . Паркът е поверен на швейцарския цветар Жул Жони . Той бил доста прочут по онова време . Идеята на кралица Мария , която прекарала своите младини в Египет била да направи копие на божиите земи .

Кралицата се отдала на екзотичната бахайска религия , която изповядвала равнопоставеност между религиите , половете , расите и култ към красотата . В парка "Тихото гнездо " е единственото място в света , където се съвместяват християнски и мюсюлмански култови сгради . Самият дворец е компилация между минаре на джамия и купол на християнски храм . Създателите на парка запазват заварените воденици , като ги вплитат умело в своята идея за преобразяването на залива . Повече от тристагодишни дървета съжителстват със дървесни и растителни видове от цял свят .


Атмосферата на екзотика се допълва от колони , арки ,чешми и мостове с тракийски , римски , християнски и ориенталски символи . Впечатляваща е градината от кактуси , която е гордост за парка на двореца , защото е най-голямата след тази на Монако .



При моето посещение на 9 май видях чудесно разцъфналите цветове на многогодишно алое .




Днес дворецът на румънската кралица в Балчик е гордост не само за този добруджански край , а и за цяла България . Като важен туристически обект , той се радва на популярността на туристи от близки и далечни страни . Може да се каже , че това е перлата на северното ни черноморие . В ботаническата градина има над три хиляди вида растения .


Гордост за ботаниците и домакините е и една от най -старата магнолия в Европа .

Лъскавите зелени листа на огромната магнолия не опадват през цялата година , а мекият морският климат благоприятства развитието им ...


Строителството на резиденцията и оформлението на парка продължава единадесет години и завършва през 1937 година . Той става притегателен център за поети , писатели , художници . Някой от които си построяват хубави къщи в Балчик .Самата кралица Мария е пишела стихове и рисувала картини , някой от които са запазени в двореца и до днес .
А този водопад е в съседство с " Моста на въздишките ".
Дворецът -резиденция "Тихото гнездо " и до днес е запазил своята романтика и очарование . А духът на неговата вдъхновителка - кралица Мария витае из алеите на парка . Та нали последното желание на кралицата е било сърцето и да остане завинаги тук , на брега на Балчик .



14 май 2010 година









































Няма коментари:

Публикуване на коментар