четвъртък, 1 юли 2010 г.

КЪТЧЕ ОТ РАЯ

   Бях за трети път на Крушунските водопади на 25 юни тази година и ако ми се отдаде случай пак да ги видя , няма да се поколебая ...

                     
 Те са известни още и с името Природна забележителност "Маарата " и станаха любима природна и туристическа дестинация през последните пет години . До тогава са били изключително преоритет на спелеолози и еколози .

                                              
    Но с прокарването на екопътеката през каскадата от водопади  , поставянето на мостчета , стълби , построяването на удобни беседки и скамейки за отдих са станали достъпни за много хора . Поддържат се от кметството на село Крушуна - община Ловеч и са все още една красива непокътната от хищническата човешка ръка природа .

                                   
 Крушунските водопади са най-голямата водна травертинова каскада в България . Намират се там , където последните склонове на Стара планина преминават в обикновени възвишения и от където започва Дунавската равнина . 
 Ако идвате откъм Къкрина по виещия се от виражи път ще се чудите , как в тази равнина може да има такива водопади и то с толкова голям дебит .

                                    
 Но слизайки в село Крушуна , което е в Деветашкото плато , на 34 км източно от Ловеч , 8 км северно от Летница и южно от Крушуна  , ще се учудите на  природната прелест . Селото е като в едно огромно гнездо от варовикови скали и карстови образования . Наличието на много реки , буйната горска растителност , прохладата на гората го прави един чаровен кът за отмора и релакс .
                 
 В месността "Маарата " има много пещери . От две от тях излиза  и водата за каскадата от водопадите .


 В началото , до пещерите те са най-високи , като постепенно падовете стават все по ниски и накрая преминават в обикновена река .


1 юли 2010 година
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар