петък, 13 декември 2013 г.

ЧЕТИРИ НЕВЕРОЯТНИ ДНИ В РИМ

           ДЕН ПЪРВИ

Пристигнахме в Рим в ранния следобед на 26 ноември 2013 годинa. От София до Фиумичино - летището на Рим полетът трае час и тридесет и пет минути . С лилаво-белия еърбъс се реехме над Атлантическия океан като над някаква локва , виждаше се крайбрежието , как се люспят вълните на океана , как летат чайките замечтано над водата . И на летището ни посрещна следният надпис :

                       " w e l c o m  e  t  o       R o m e "
С това започнаха моите снимки от Рим ... Хвърлихме куфарите в хотелската стая и нашата пешеходна разходка из Вечния град започна . Рим не ни шокира рязко с различност  , а на всеки ъгъл сякаш ни очакваше познатата архитектура от центъра на София . Е , разбира се в Рим всичко бе много по-стилно и по-красиво  , но не можеш да избягаш от чувството за нещо близко и сърдечно . Гмурваш се в трафика , който е ужасен , пазиш се от бесните рокери , но попиваш с всички сетива атмосферата на Рим ...
Започнахме с последния грандиозен проект на гения на Микеланджело - базиликата "Santa Maria Degli Angeli e Dei Martiri " от 16 век . 
Тя е не само исторически , но и паметник на вярата , на изкуството и на науката . Базиликата е построена по нареждане на папа Пио IV върху руините на термите на император Гай Аврелий Виталий Диоклециан . 
Най-интересното в нея е слънчевият часовник на пода  и прилежащата му звездна карта . Часовникът е на 300 години и е по линия на меридиана . Целта на неговата направа е да се докаже истинността на Грегорианския календар .
От дупки в тавана на базиликата слънцето се отразява в картата му по време на слънцестоянията и равноденствията , а през други дупки се наблюдават две от големите звезди на небето .
Освен , че по изключение в базиликата "Santa Maria Degli Angeli e Dei Martiri " е гробът на папа Пио IV  , другото любопитно е че тук се намира и един от най-големите органи в света .
На " Piazza della Repubblica"  e "Fontano della Neiadi " .
От фонтанът на нимфите тръгнахме към" Piazza del Quirinale " , но по пътя попаднахме в една божествено красива градина ...
 Квиринал е просторен площад на един от седемте хълма на Рим с красив фонтан с коне , египетски обелиск  и огромен дворец .
 До 1870 година "Palazzo Quirinale" е бил резиденция на папите , а днес е официалната резиденция на президента на република Италия и е символ на държавата .

13 декември 2013 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар