събота, 14 декември 2013 г.

ЧЕТИРИ НЕВЕРОЯТНИ ДНИ В РИМ

ДЕН ТРЕТИ 

28 ноември 2013 щеше да ми донесе много вълнуващи преживявания в Roma . Сутринта ни започна с посещението на една от култовите "Bazzilica Sant Pietro in Vincoli" на "Parco Traiano"  , недалеч от "Colosseo" . Базиликата отвън е с доста семпла архитектура , но това е само заблуда за туриста , който ако няма информация , може и да я отмине .






Но в базиликата освен че се пазят светите окови на Свети Петър , се намира и ненадминатият шедьовър на Микеланджело - симфонията от мрамор "Мойсей ". Тя е поставена на гроба на папа Юлий II .
Проправяйки си път към най-святото за всички българи и славяни място , попаднахме на една великолепна дворна градина , подържана с много вкус ...



Преди да излезем на "Colosseo" провидението ни заведе на още една българска следа : "Largo Assen Peicov ". 




Това е световно известният български скулптор Асен Пейков роден в София през 1914 г. и  от 1938 година живее и твори в Рим . През 1960 година Асен Пейков печели конкурс в съревнование с творби на още 300 скулптори . Днес най-популярната статуя на талантливия българин е 9- метровата фигура на Леонардо да Винчи на летище "Фиумичино" в Рим .

Недалеч от Колизея е и "Bazzilica di San Clemente ", намира се на "Via Labicana 95" . Това е българското място в Рим , защото в катакомбите е гробът на Константин Кирил Философ. 
От художествена и архитектурна гледна точка "Bazzilica di San Clemente" е и една от най-интересните в Рим . Тя е на три нива , като в най-ниската подземна част са запазени езически митреум с олтар на бог Митра от II век . А първата църква е била устроена в дома на римския консул Тит Флавий Клемент - внуков племенник на император Виспасиан , той е св. Климент . През 861 година св. Кирил Философ намира мощите на св. Климент в Крим и мощите са  пренесени от Св. равноапостоли Кирил и Методий и тържествено препогребани в Сан Клементе . Година по-късно умира Кирил , брат му Методий иска да погребе тялото на брат си в Солун , но папата не разрешава и тогава той е погребан в Сан Клементе .




 Всяка година на 23 ноември с шествие  тържествено се отбелязва празника на Свети Климент и тогава се изваждат мощите за поклонение . За наш късмет , точно пет дни  след храмовия празник се оказахме на поклонение в "Bazzilica di San Clemente ". Сигурно и затова всичко блестеше от чистота . През 1929 година е поставена първата паметна плоча с мозайка на Константин Кирил Философ .Поклон пред великото дело на Св. равноапостоли Кирил и Методий !!! 


Ротондата " Свети Стефан" е най-старата базилика в Рим . Архитектурата и е впечатляваща и от вън и от вътре . Тя е посветена на мъчениците за християнската вяра . 









Музеите на Капитолийския хълм са едни от най-впечатляващите в Рим . В тях е събрано толкова голямо богатство .Залата с позлатената статуя на Марк Аврелий е впечатляваща в тази нова част на музея от алуминий и стъкло .

Монументът "Виторио Емануеле II " е посветен на обединението на Италия и е построен по проект на Джузепе Сакони .Само конната статуя на краля е правена 20 години от венецианския скулптор Кярадий .
"Palazzo Berberini " е огромен дворец  с прекрасна градина , а  в залите са подредени картините и скулптурите от колекцията на именитата римска фамилия . 


Колекцията от произведения на изкуството е невероятна , особено на художника - бунтар Караваджо . В музея снимането беше абсолютно забранено . А таванът в балния салон не можеше да се види като стоиш прав , затова бяха сложени кушетки . 
Просто сетивата се пресищат , ходилата се сплескват ... Но за Рим и други са се изказвали , че "това е Градът който не може да бъде разгледан и не може да бъде разказан , просто трябва да се види ..." и с тези думи съм абсолютно съгласен .

Няма коментари:

Публикуване на коментар