понеделник, 3 август 2015 г.

ЦВЕТОВЕТЕ НА STOCKHOLM II

                                                                                                                                                                   В най-старата шведска история , преразказана през 1611 от Йоханес Месениус се казва , че Stockholm e основан от жителите на Сигтунас , които - след като старият Sigtunas бил разрушен от естонците - напълнили един дървен ствол със злато и сребро и го хвърлили в езерото Меларен . На острова , при който то се озовало те построили нов град -сегашният    Stockholm  .   Sigtuna е най-старият шведски град , днес е в рамките на столицата .
Църквата "Света Мария" в  Sigtuna е най-древното здание със 700 годишна история . Около 1230 г. монаси от ордена на Св. Доминик започват да строят църквата и после манастира на юг от нея . Църквата "Света Мария" е осветена на 15 август 1248 г. - денят на Успението на  Света Богородица .
Старото кметство в центъра на старата Sigtuna е запазено в автентичния си вид .
А това е приемната на кмета на Sigtuna :
             Днес  Sigtuna е място , което стокхолмчани често посещават  през уйкендите . Има места за пикник , риболов , колоездене , голф , петзвездни хотели , банки , магазинчета , ресторанти и кафета . 
 Най-добра представа за стария бит на Швеция ще ви даде музеят на открито "Skansen" . Това е първият в  света етнографски  музей под открито небе , открит в далечната 1891 година .


"Skansen" се осъществява благодарение на страстния колекционер и меценат на старината - Артур Хазелиус . Той искал да пренесе на това място ,  на 300 000 кв. м , цялата флора и фауна , бит и култура на Швеция .
На територията на "Skansen" се намира и интересен музей на кибрита и табака :
         
За основоположник  на Stockholm се счита Birger Jarl , бившият регент на шведския престол от 1248 до 1252 , който през 1252 основава столицата на Швеция .
Титлата  "Ярл" в митология на шведите означава син на богинята "Майка" . От него произхожда родовата аристокрация и кралете .
4 август 2015 г .

Няма коментари:

Публикуване на коментар