понеделник, 3 август 2015 г.

ЦВЕТОВЕТЕ НА STOCKHOLM I

Цветовете на Stockholm са всички нюанси на синьото и всички разновидности на зеленото . Слънцето е кът , показва се само да ти каже :"God morgon !" и после пак се скрива зад облаците ... А облаците , облаците са най-красивите облаци , които съм виждал до сега !!! Който не вярва , да се убеди сам .
Винаги , когато се пише за един град се зачеква , откъде произхожда неговото име : в случая със Stockholm - stock - означава кол ,ствол , стълб , греда , а  holm - малък остров . Името на шведската столица в превод означава островът на коловете , подобно на Венеция , ненапразно наричат  Stockholm - "Венеция на севера" . Градът сякаш плува във водите на Балтийско море и езерото Меларен, столица изградена върху 14 острова .
В Stockholm има 85 музея и ако успеете да си организирате времето - на ден можете да видите 7 - 8 - м  . През първия ден ние надминахме себе си и очаткахме 11 - т . Според личните ви предпочитания можете да си избирате къде да отидете ... Градът е възникнал на малък остров , който сега наричат "Gamla Stan" и всички туристи първо цъфват там . 
Можете да пиете капучино в огромни купички или да посетите Nobel Museum .
Трябва да знаете , че шведите отиват в музеите да си хапнат или да си пийнат кафе с ароматни канелени кифлички . Особено приятно и фешън  е в кафето на Moderna Museet .
Но задължително трябва да видите "Stadshuset", кулата с трите златни корони , висока 106 метра и построена от милиони тухли от 1911 до 1923 година . Тя е била открита в чест на 400 -годишнината от влизането на крал Густав Васа - първият шведски крал в Stockholm .
А в Синята зала на "Stadshuset"всяка година на 10 декември се състои грандиозният банкет в чест на връчването на нобеловите премии . Там се намира най-големият орган в Европа и най-голямата мозайка "Кралицата на езерото Меларен" направена от  18 милиона късчета стъкло и злато .
От "Stadshuset" може да направите и панорамни снимки на Stockholm . В случая съм запечатал поглед към Gamla Stan .
Задължително трябва да разгледате и музея "Vasa Museet" , който е  в топ 10 не само на музеите в Stockholm , а и на света . Корабът мечта на Густав II Адолф бил построен през 1628 година и бил най-големият  военен кораб за своето време,  но още при първото си излизане на вода  потънал в залива със  100 моряци на борда . През 1961 година корабът е изваден от дъното на морето и  след 29 години щателна консервация и реставрация е експониран за посетители през 1990 година .
А така изглежда "Vasa Museet" - корабът Васа отвътре :
Възстановките на восъчни фигури са невероятно сполучливи , ето един от екипажа на кораба Васа :
В близост до "Vasa Museet" се намира замъкът с чудесна архитектура , там е  поместен"Nordiska Museet" (Северният музей ) , който е най-големият музей за история на Швеция .
Вътре в "Nordiska Museet" ви посреща огромната статуя на крал Густав Васа , като на египетски фараон ,  издялана от огромен дъб . Тя символизира мощта и непоклатимостта на Шведското кралство .


 А тук съм се закотвил на стария пристан до кораба "Stockholm" .

                                                           3 август 2015 година 

Няма коментари:

Публикуване на коментар