петък, 21 август 2015 г.

ОЩЕ МУЗЕИ , АКВАРИУМИ И ГАЛЕРИИ В STOCKHOLM

 Когато тръгвахме за Stockholm си мислех , че най-забележителните музеи там са тези на Астрид Лингрен и Музеят на Абба . Но предварителните представи за нещо май никога не се покриват с реалността . Музеят на световноизвестната детска писателка  "Junibacken" е атракция за по-малки и пораснали деца .


На книгата , която чете Астрид Лингрен е написано "Аз съм Светът":
А "Abba Museum" е значителен за поколенията , които са израснали с тяхната върховна музика , но едва ли би заинтересувал днешните тийнейджъри , които слушат съвсем друга музика ...

Но в Stockholm  има невероятно разнообразие на музеи , музеи има за всекиго , дори в излишък , че дори са направили Музей на спирта - "Spritmuseum" , който е много забавен  , а "Абсолют водка" е издигната в култ  .
Не трябва да се пропуща и разкошната ботаническа градина на Stockholm , "Bergianska  Tradgarden" ,  която е в близост до Кралския природонаучен музей /Naturhistoriska  Riksmuseet/.



"Naturhistoriska  Riksmuseet" е един от най-големите музеи за естествена история в света . Създаден е по предложение на великия шведски натуралист Карл Линей .
 В "Skansen" посетихме и най-стария в Швеция природонаучен музей с много естествено нарисувани диорами за природата на тази северна страна .
  А в зоологическата градина се разхождахме  сред свободно играещите маймунки .
Впечатляващи са аквариумите в "Skansen" и в "Fjarilshuset -Haga cean" .
Във  "Fjarilshuset -Haga cean" можеш да погалиш рибите и да се разходиш след тропическа природа с така модерните и у нас летящи тропически пеперуди .
В "Ostasiatiska Museet" - музеят на азиатското изкуство - изобилие на древнокитайско изкуство и калиграфски експонати .
И в катедралата със средновековно изкуство попадаш на чудесни образци на католически олтари и фигури на Буда .
Понеже Националната галерия с Националния музей на Швеция са в ремонт , 100 картини от фонда на Националната художествена галерия са изнесени и експонирани в зали на Университета , в близост до Кралския театър .
Кралският драматичен театър в цялото си архитектурно великолепие .
  И накрая на пътешествията из стокхолмските забележителни места искам да напиша няколко думи за шведите и четенето на книги . В Stockholm видях дама да върви и да чете книга !!! Другаде едва ли ще видя такова подобно чудо ... Шведите са издигнали четенето на книги в култ . Не напразно те са една от най-проспериращите нации в света , държава със завиден стандарт на живот , към която се стремят мнозина ... Сградата на Обществената библиотека в  Stockholm е със забележителна архитектура -като римска  ротонда .
 В библиотеката е тихо и тържествено , както се полага за един храм на книгите ...
Из първите издания на шведския драматург и писател - Аугуст Стриндберг .


                                                         21 август 2015 г.                   




Няма коментари:

Публикуване на коментар