неделя, 26 август 2018 г.

ОЧИТЕ НА БОГА


" Очите на Бога " - защо ли народът ни  е кръстил така една от най-интересните пещери в района на село Карлуково - община Луковит ?!? Междувременно това е може би единствената българска пещера която има най-много имена : "Проходна" , "Окната" и "Божиите очи " ...



В последните години хората от района на Луковит са се амбицирали да правят туризъм от пещери , скали , камъни , реки , прекрасната природа на Искърското дефиле и поречието на река Златна Панега .


 Пещерата "Проходна"  има два входа или два изхода - в зависимост откъде искаш да я посетиш . Преди три години , когато за първи път зърнахме това природно чудо влязохме откъм Националния пещерен дом - Карлуково , който от 2008  година е в движението 100 -те национални туристически обекта под номер 30 а .
Пещерата "Проходна" представлява най-дългият пещерен тунел в България и има дължина 365 метра , а входовете са високи 56 метра и се използват за бънджи скокове .

Пещерата се е образувала и моделирала  от водата на река Искър в края на Креда , преди 66 - 68 милиона години . През 1962 година пещерата "Проходна" е обявена за природна забележителност . 


В нея няма  образувания , като се изключат  "Джуджето" и "Сфинксът" , но и само очите на Бога да бяха , те са достатъчни да се взрат в теб в тъмнината на пещерата . 

Очите на Бога те следят отвсякъде и няма къде да се скриеш от тях , те са магични и въздействащи . Очите на Бога създават това неповторимо преживяване , като минаване през отвъдното . Пещерата е привличала магнетично местните жители и те са я превърнали във важен окултен обект . Точно на 21 март , всяка година , в деня на пролетното равноденствие се провежда ритуал за берекет и плодородие . 

А знаем , че древните са търсели Бога в скалите , като нещо вечно , най-трайно в нашия кратък и нетраен живот ...
Киното също е открило в тази загадъчна пещера своя обект за претворяване . Тук са заснети филмите "Време разделно" и "По следите на капитан Грант " . 
Очите на Бога са вперени в теб , те ту проливат сълзи , ту искрят от лилава светлина ...
Очите на Бога понякога , много рядко те даряват с един единствен слънчев лъч , лъч на надежда , Любов и щастие ...
  В близост до Националния пещерен дом - Карлуково , на  левия бряг на река Искър в скалите се намира Скалният манастир "Свети Никола - Глигора " . Манастирът е възстановен с доброволния труд на ентусиасти от Луковит .



Черквата на скалния манастир е била изографисана в два живописни слоя , като първият е от 1360 година , а вторият от края на 17 век . Обитавана е от монах - отшелник изповядващ исихазма .  Населението построява в тази местност,  известна като Долни Глигор,  черква с интересна архитектура . Тя наподобява черквите от този район , като е използвана естествената скална ниша . Манастирът е многократно опожаряван . Архитектурата на скалния манастир е най-подробно проучена от гръцкият архитект - Веленис .




От езерцето , където специално са засели водни лилии се открива гледка към един геоложки феномен - "Провъртеника"
 В следобедните часове се разходихме край прохладните  брегове на река Златна Панега .


 Геопарк "Искър - Панега е най-старият подобен парк в България . Сега там има екопътека с дървени мосчета и тараби над водите на реката  , много беседки и места за кънпингуване .

 Водите на река Златна Панега се влачат бавно и мечтателно в летния зной .


                              18 август 2018 година 

Няма коментари:

Публикуване на коментар