вторник, 14 август 2018 г.

LAGO DI GARDA




Красивите неща минават като за един миг , а това беше последният ден на прекрасните италиански езера . Целият ден беше посветен на Lago di Garda - най-голямото езеро в Италия , разполага се на 272 кв. км  . Най-северната част на езерото е на територията на Швейцария . 
Неминуемо вече започваме да сравняваме кое от градчетата е по-романтично , кое е по-красиво .

Sirmione е разположено на полуостров навътре в езерото и малко напомня за нашия Стар Несебър , но тук крепостта е напълно запазена , а край полуострова от дъното на езерото извира минерална вода .  Днес Sirmione се е превърнало от място за заточение на неудобни за властта хора  в луксозен спа курорт посещаван от хиляди туристи. 
Наричат Lago di Garda омагьосаното езеро , защото това е най-северното място в света , където се отглеждат лимони и портокали . Архипелагът се обикаля с лодка , като се минава под подвижния дървен мост , единствената връзка с крепостта от езерото . 



Главните забележителности на Sirmione са пещерата на Катул - римски поет и вилата на София Лорен . Тук хората живеят основно от туризъм и производството на лимони , маслини , грозде . 

Има плажове по скалите , романтични улички , малки магазинчета , лилавата бугенвилия е увила старинната къща и е задължително място за снимки . 


 В съзнанието ми се е запечатала  древната църква в старата маслинова гора. Sirmione е наистина едно кътче от рая пропито с романтика и прелест .
Едно от местата с най-хубавото червено вино в Италия е Bardolino .

 
По крайбрежието се впечатляваш от аромата на златовръх , който те замайва с уханието си ... 
 Bardolino е наречено сладоледената столица на Италия ...

 Тук е и единственото място , където в ресторантите се сервира риба ...

Дали може да се разкаже всичко за италианските езера - дар от Бога !!! Дали може да се притвори в слово онова очарование на водата , онази красота на цветята , уханието на олеандрите , упойващия аромат на гардениите , плисъкът на езерните вълни в скалистите брегове ... Това , което са попили  очите и потръпнала душата си остава ...
едно твое лично , само твое и единствено твое преживяване . Колкото и красиви думи да използваш, колкото и метафори да вмъкнеш , пак разказът ти ще остани беден и посен ... Защото , ако се завърнеш у дома 
след поредното пътешествие абсолютно същият , значи пътешествието ти не си е заслужавало ... 
21 юлий  лето 2018 -то 


Няма коментари:

Публикуване на коментар