неделя, 12 август 2018 г.

ISOLA BELLA - ТРИУМФЪТ НА БОРОМЕО

  


От градчето Стреза отидохме до остров Isola Bella с елегантна малка махагонова лодка . 


Четирите боромеови острова са владение на богатата ломбардска фамилия Боромео от 14 век , но сега тяхна собственост са Isola Bella и Isola Madre . 

Отначало през 1540 година , Карло Боромео  избрал за себе си острова , където сега е Isola Madre , но в последствие построил двореца на майка си там , а другия по-малък остров оставил за себе си. От пустия скалист остров той направил райско място , което подарил на своята съпруга Изабела. И от играта на думи - Isabella - Isola Bella дошло името на острова.


 Строителството на двореца резиденция се проточва във времето , защото тогава цяла Европа е покосена от чумната епидемия . Граф Карло Боромео III наема миланския архитект Анджело Кривели , който започва да строи двореца през 1632 година , по-късно проектът е довършен от Карло Фонтана по времето на синовете му .




 Наследниците на аристократичната фамилия Боромео завършват делото на предците си с устройването на пищните градини  разположени терасовидно около двореца украсени със статуи , езерца и фонтани . 



Но колкото и да е красив дворецът не може да се сравни по пищност с прелестните  градини от рододендрони , камелии , олеандри , азалии и вековни лаврови дървета. 



Из градините , както и на Isola Madre благородно се разхождат аристократични бели пауни и златни фазани ... 




Градините са един от най-добрите образци на градинарското изкуство в света в стил барок . През 1971 година Боромео открива градините с пищен бал в двореца . С това парадира своите възможности и състояние ....  Емблемата на острова Isola Bella е пирамидата на еднорога - символът на фамилия Боромео. Пирамидата е замислена да олицетворява четирите сезона в природата , символизирани от отделните статуи и фонтани . 




Островът Isola Bella става триумфът на възхода на фамилията Боромео .


               20 юлий лето 2018 - то 

Няма коментари:

Публикуване на коментар